Czynniki ryzyka choroby wieńcowej
Czynniki ryzyka to cechy indywidualne oraz elementy stylu życia zwiększające ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
Czynniki ryzyka to cechy indywidualne oraz elementy stylu życia zwiększające ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
Zaledwie 1/3 cholesterolu znajdującego się w naszym organizmie pochodzi ze spożywanych pokarmów (głównie z produktów mięsnych, żółtka jaja kurzego). Reszta cholesterolu trafia do naszego przewodu pokarmowego razem z żółcią wydzielaną przez wątrobę.
Cholesterol jest niezbędnym do funkcjonowania organizmu związkiem chemicznym – między innymi buduje błony komórkowe, jest prekursorem niektórych hormonów, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zbyt duże stężenie niektórych frakcji cholesterolu („zły cholesterol”) może jednak przyczyniać się do wystąpienia miażdżycy i jej powikłań. Badaniem, które ocenia stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji jest lipidogram.
Jak się należy przygotować do pobrania krwi w celu oznaczenia stężenia cholesterolu? Jak wygląda wynik badania?
Zalecana wartość cholesterolu LDL zależy od ryzyka chorób układu krążenia występującego u danej osoby.
Dyslipidemia (zaburzenia lipidowe) to stan, kiedy stężenia lipidów i lipoprotein we krwi są zbyt duże. Mogą o niej świadczyć objawy pośrednie, czyli powikłania, takie jak miażdżyca i związane z nią choroby układu sercowo-naczyniowego (np. udar mózgu lub zawał serca). Podstawowym warunkiem skutecznego leczenia zaburzeń lipidowych jest zmiana stylu życia.
Lista produktów z dużą, średnią i małą zawartością cholesterolu. Produkty niezawierające cholesterolu.
Do głównych, bardzo poważnych następstw otyłości należą choroby układu krążenia i cukrzyca typu 2.
W celu zmniejszenia masy ciała należy ograniczyć spożycie kalorii oraz zwiększyć codzienną aktywność fizyczną.
Praktyczne wskazówki.
Wskazania żywieniowe omówione w kilkunastu krótkich punktach – sprawdź, co jeść.
Tłuszcze zwierzęce i roślinne. Tłuszcze nasycone, nienasycone i kwasy tłuszczowe "trans".
Przed chorobą wieńcową chronią zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, zapewniające zróżnicowaną, smaczną i przede wszystkim zdrową dietę.
Wyniki badań dowodzą, że alkohol spożywany przez osoby z chorobą wieńcową w umiarkowanych ilościach może wywierać efekty pozytywne.
W Polsce palenie tytoniu wciąż stanowi duży problem społeczny. Pali 23% kobiet i 27% mężczyzn.
Wypalanie 1–5 papierosów dziennie zwiększa ryzyko zawału aż o 50%! Paląc kilkadziesiąt lat, „puszczasz z dymem” luksusowy samochód lub mieszkanie.
8% wszystkich zgonów związanych z paleniem papierosów jest wynikiem biernego wdychania dymu tytoniowego.
Brak wystarczającej aktywności fizycznej prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia choroby układu sercowo-naczyniowego oraz wielu innych chorób przewlekłych.
Stres to zaburzenie równowagi psychicznej lub fizycznej. Jest wynikiem nagłych zdarzeń, które niekorzystnie wpływają na człowieka.
Styl życia ma najważniejszy wpływ na występowanie zespołu metabolicznego.
Stopień zagrożenia odczytuje się z odpowiednich tablic, na których trzeba znaczyć występujące u chorego czynniki ryzyka.
Wysoki stopień ryzyka wymaga analizy jego przyczyn i zaplanowanie postępowania zmierzającego do jego zmniejszenia – początkowo poprzez modyfikację stylu życia, a następnie, w przypadku braku skuteczności, wprowadzając leczenie farmakologiczne.
Obecnie prowadzone są badania nad związkiem infekcji grypowej i zaostrzeniem chorób serca i naczyń, jak choroba wieńcowa czy niewydolność serca. Uważa się, że uruchomienie obrony organizmu w odpowiedzi na zarażenie grypą może przyspieszać rozwój miażdżycy.
Czynnikami mogącymi zwiększać częstość pracy serca są stres (czynniki psychiczne), temperatura otoczenia, pozycja ciała, a nawet osoba przeprowadzająca badanie.
Niezwykle istotnym elementem w prewencji zarówno pierwotnej, jak i wtórnej choroby sercowo-naczyniowej jest poprawa zwyczajów żywieniowych.
Sterole i stanole roślinne to związki, które naturalnie występują w produktach roślinnych, a przede wszystkim oleju rzepakowym, sojowym i oliwie z oliwek. Związki te mają zdolność zmniejszania stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Żywność wzbogacaną w sterole i stanole roślinne zaleca się w określonych sytuacjach klinicznych.
Badanie pod nazwą Seven Countries Study dostarczyło wielu dowodów na to, że najzdrowszym modelem żywienia w Europie jest dieta śródziemnomorska.
W porównaniu z mieszkańcami innych krajów Europy Zachodniej, zachorowalność Francuzów na miażdżycę jest znacznie mniejsza – dlaczego?
Płatki owsiane zawierają w swoim składzie bardzo cenny składnik, tzw. ß-glukan. Migdały zawierają potas i magnez, które wzmacniają nasze serce.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł