Płatki owsiane
Płatki owsiane zawierają w swoim składzie bardzo cenny składnik tzw. ß-glukan.
Jest to roślinny polisacharyd, który ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji miażdżycorodnej (zobacz: Co to jest cholesterol?). Dodatkowo obniża poziom glukozy we krwi, przez co zabezpiecza przed rozwojem cukrzycy typu 2.
Inne dobrze poznane właściwości tego składnika to:
- zdolność pęcznienia w żołądku, przez co nadaje większe uczucie sytości
- oraz pobudzenie perystaltyki jelit, a co za tym idzie - ochrona przed uchyłkowatością jelit i zaparciami.
Te ostatnie właściwości decydują także o tym, że owies znalazł swoje miejsce w profilaktyce nadwagi i otyłości (zobacz: Otyłość i jej konsekwencje).
Orzechy
Orzechy, a przede wszystkim migdały to cenna przekąska, o której nie powinniśmy zapominać. Są one szczególnie dobrym źródłem białka roślinnego, fitosteroli i błonnika pokarmowego.
Fitosterole roślinne zawarte w migdałach podczas pasażu jelitowego blokują wchłanianie cholesterolu pokarmowego przez co poprawiają profil lipidowy krwi.
Migdały są także cennym źródłem składników kardioprotekcyjnych. Na pierwszym miejscu należy wspomnieć o α-tokoferolu, silnym przeciwutleniaczu. Jego działanie to wyłapywanie wolnych rodników, które uważa się za produkty prowadzące do degradacji DNA i przedwczesnego starzenia. Dodatkowo α-tokoferol wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Dodatkowo migdały zawierają potas i magnez, które wzmacniają nasze serce.