W celu zmniejszenia masy ciała należy ograniczyć spożycie kalorii oraz zwiększyć codzienną aktywność fizyczną.
Redukcja masy ciała powinna być stopniowa np. 0,5–1 kg tygodniowo. W tym celu zaleca się dietę zawierającą 1000–1200 kcal dziennie dla kobiet i 1400–1800 kcal dziennie dla mężczyzn i uwzględniającą wszystkie niezbędne dla organizmu składniki.
Zaleca się zwiększenie spożycia wody i warzyw oraz ograniczenie tłuszczów zwierzęcych i pokarmów węglowodanowych o wysokim indeksie glikemicznym. Zaleca się regularny wysiłek fizyczny jak marsz, jazdę na rowerze, na nartach, gimnastykę, pływanie, gry w piłkę.
U części pacjentów konieczne jest dodatkowo zastosowanie leczenia farmakologicznego lub chirurgicznego.
Do jakich wartości należy zmniejszyć masę ciała?
Zmniejszenie masy ciała jest bardzo ważnym elementem postępowania w zapobieganiu chorobom układu krążenia u osób z nadwagą i otyłością (zobacz: Otyłość i jej konsekwencje).
Docelowo należy dążyć do uzyskania:
- BMI: poniżej 25 kg/m2 (jak obliczyć BMI dowiesz się z artykułu: Otyłość i jej konsekwencje)
- obwodu pasa:
- kobiety mniej niż 80 cm
- mężczyźni mniej niż 94 cm.
Dla niektórych pacjentów uzyskanie wyniku BMI pomiędzy 20–25 kg/m2 nie jest możliwe, dlatego proponuje się utratę 5–10% wyjściowej masy ciała w ciągu 6 miesięcy, co już przynosi duże korzyści zdrowotne.