×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jakie potrawy chronią przed chorobą wieńcową?

Przed chorobą wieńcową chronią zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, zapewniające zróżnicowaną, smaczną i przede wszystkim zdrową dietę.

Należą do nich:

  • Ryby morskie (najlepiej tłuste: makrela, sardynka, łosoś, śledź czy tuńczyk)
    Zaleca się spożywanie 100-gramowej porcji 2–3 razy w tygodniu. Odpowiednio kaloryczny posiłek jest jednocześnie źródłem białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych – zapobiegających rozwojowi miażdżycy.
  • Owoce i warzywa (najlepiej surowe)
    Zawierają dużą ilość witamin, w tym przeciwutleniaczy (witaminy A, C, E) oraz błonnik. Dzięki temu wspomagają naturalne zdolności obronne organizmu, pomagają usuwać z niego szkodliwe substancje, w tym odpowiedzialne za rozwój miażdżycy, oraz regulują pracę układu trawiennego. Zaleca się spożywanie co najmniej 400–500 gramów warzyw i owoców dziennie, rozłożone na 5 porcji.
  • Błonnik pokarmowy
    Są to części produktów roślinnych, których organizm człowieka nie jest w stanie strawić. Stanowią jednak niezbędny składnik diety, ponieważ regulują procesy trawienia i wspomagają pracę przewodu pokarmowego. Błonnik znajduje się w większych ilościach w produktach zbożowych z pełnego przemiału, płatkach śniadaniowych, owocach i warzywach. Zaleca się spożywanie ponad 25 gramów błonnika dziennie. Błonnik jest niskokaloryczny! Dzięki jego spożywaniu możemy łatwo ograniczyć ilość energii dostarczanej organizmowi.
  • Tłuszcze roślinne, np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany oraz oleje z orzechów
    Zawierają wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy (zobacz: Rodzaje tłuszczów pokarmowych). Należy dążyć do jak najszerszego zastąpienia nimi szkodliwych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, jak masło czy smalec.

Zapamiętaj

W Twojej codziennej diecie powinny znaleźć się:
  • Tłuste ryby morskie: 100-gramowa porcja 2–3 razy w tygodniu
  • Surowe owoce i warzywa: 400–500-gramowa porcja 5 razy w tygodniu
  • Błonnik pokarmowy: >25 g dziennie

Piśmiennictwo:

Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B., Podolec P. i wsp.: Polish Forum for Prevention Guidelines on Diet. Kardiol Pol 2008; 66: 812-814.
Serra-Majem L., Roman B., Estruch R. Scientific evidence of interventions using the Mediterranean diet: a systematic review. Nutr Rev 2006; 64: S27-47.
de Lorgeril M., Renaud S., Mamelle N., et al. Mediterranean alphalinolenic acid-rich diet in secondary prevention of coronary heart disease. Lancet 1994; 343: 1454-9.
21.03.2012
Wybrane treści dla Ciebie
  • Choroba wieńcowa
  • Cholesterol - funkcje, źródła, frakcje, stężenie
  • Jakimi lekami można skutecznie obniżyć cholesterol u osób z uszkodzoną wątrobą?
  • Sterole i stanole roślinne
  • Jakie mogą być konsekwencje niskiego cholesterolu?
  • Wysoki poziom cholesterolu - kiedy należy przyjmować leki?
  • Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?
  • Dobry cholesterol i zły cholesterol
  • Lipidy i lipoproteiny
  • Czy za dużo dobrego cholesterolu-HDL też szkodzi?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta