Przed chorobą wieńcową chronią zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, zapewniające zróżnicowaną, smaczną i przede wszystkim zdrową dietę.
Należą do nich:
- Ryby morskie (najlepiej tłuste: makrela, sardynka, łosoś, śledź czy tuńczyk)
Zaleca się spożywanie 100-gramowej porcji 2–3 razy w tygodniu. Odpowiednio kaloryczny posiłek jest jednocześnie źródłem białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych – zapobiegających rozwojowi miażdżycy. - Owoce i warzywa (najlepiej surowe)
Zawierają dużą ilość witamin, w tym przeciwutleniaczy (witaminy A, C, E) oraz błonnik. Dzięki temu wspomagają naturalne zdolności obronne organizmu, pomagają usuwać z niego szkodliwe substancje, w tym odpowiedzialne za rozwój miażdżycy, oraz regulują pracę układu trawiennego. Zaleca się spożywanie co najmniej 400–500 gramów warzyw i owoców dziennie, rozłożone na 5 porcji. - Błonnik pokarmowy
Są to części produktów roślinnych, których organizm człowieka nie jest w stanie strawić. Stanowią jednak niezbędny składnik diety, ponieważ regulują procesy trawienia i wspomagają pracę przewodu pokarmowego. Błonnik znajduje się w większych ilościach w produktach zbożowych z pełnego przemiału, płatkach śniadaniowych, owocach i warzywach. Zaleca się spożywanie ponad 25 gramów błonnika dziennie. Błonnik jest niskokaloryczny! Dzięki jego spożywaniu możemy łatwo ograniczyć ilość energii dostarczanej organizmowi. - Tłuszcze roślinne, np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany oraz oleje z orzechów
Zawierają wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy (zobacz: Rodzaje tłuszczów pokarmowych). Należy dążyć do jak najszerszego zastąpienia nimi szkodliwych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, jak masło czy smalec.
Zapamiętaj
W Twojej codziennej diecie powinny znaleźć się:- Tłuste ryby morskie: 100-gramowa porcja 2–3 razy w tygodniu
- Surowe owoce i warzywa: 400–500-gramowa porcja 5 razy w tygodniu
- Błonnik pokarmowy: >25 g dziennie
Piśmiennictwo:
Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B., Podolec P. i wsp.: Polish Forum for Prevention Guidelines on Diet. Kardiol Pol 2008; 66: 812-814.Serra-Majem L., Roman B., Estruch R. Scientific evidence of interventions using the Mediterranean diet: a systematic review. Nutr Rev 2006; 64: S27-47.
de Lorgeril M., Renaud S., Mamelle N., et al. Mediterranean alphalinolenic acid-rich diet in secondary prevention of coronary heart disease. Lancet 1994; 343: 1454-9.